Intervju: Radio emisija "Na Mikrofonu"



PHH: Od kada postoji emisija i kako je doslo do njenog osnivanja?

Na Mikrofonu: "Na Mikrofonu" je počela 2002. sa emitovanjem na Radio Pančevu (92.1 fm.) Dva člana ekipe su išli u gimnaziju sa DJ Beatangom, tadašnjim autorom emisije "Alter Ego", od koga je spontano potekao predlog da pokrenemo hiphop show, imajući u vidu naše muzičke afinitete. S obzirom da na radiju nije postojala emisija takve orijentacije i sa preporukom našeg prijatelja, ideja se realizovala. Snimljen je pilot, reakcije su bile krajnje pozitivne i dobili smo odobrenje za rad

PHH: Da li je bilo tesko u to vreme da se dodje do slobodnog termina?

Na Mikrofonu: Pretpostavljamo da je bila nezgodna situacija u tom pogledu, jer smo nekoliko puta menjali termine, da bismo finalno zaboli četvrtak od 20 - 22h.

PHH: Zasto bas naziv "Na Mikrofonu"?

Na Mikrofonu: Naziv emisije je bukvalni prevod ustaljene "rap" floskule "on the mic", koju koriste svi emsijevi i naravno didzejevi najavljujući live performanse, freestyleove, itd. Adekvatnost naziva je dakle evidentna.



PHH: Ko sve vodi emisiju i ko je u njoj sve gostovao?

Na Mikrofonu: Autori emisije su Nibe, Šhota, Maki & Daki, a povremeno uleti i asistencija našeg velikog prijatelja Šoneta. Što se gostiju tiče, imali smo zadovoljstvo da budemo domaćini imenima kao sto su: Grand Wizzard Theodore, 50-50 (Švajcarska), Juice i Voxa 93 Fu, DJ Kobazz, DJ Iron (BS), DJ Fonkee, MC Flex (BS), Prti Bee Gee (R.I.P. Moskri), Bičarke Na Travi, Shef Sale (BS), Bad Copy, T.H.C. , Biro , Lider, GYK, Triumph, Bauk Squad, Brigada, Sick Touch, Marlon Brutal, Ill G, Beton Liga, itd. itd.

PHH: Koliko je tesko bilo doci do nekog izvodjaca pre par godina kada internet nije bio ovliko zastupljen a kako je danas u odnosu na prosli period?

Na Mikrofonu: Veoma se razlikovala situacija u tom pogledu. U današnje vreme je extremno lako, kao što i sami znate, da stupite u kontakt sa bilo kim. Kada smo počinjali sa radom, internet nije baš bio preterano zastupljen, te je samim tim i bilo neuporedivo teže iskombinovati se sa eventualnim gostima, tada je više neposrednost preovladjivala. U tom smislu, posao nam je sada iskonski olakšan.

PHH: Pored afirmisanih gostiju da li u vasoj emisiji gostuju i neafrmisani tj underground izvodjaci?

Na Mikrofonu: Da, naravno! Esencijalno, mi i ne pravimo tu razliku; artiste delimo, striktno, na kvalitetne i one koji ne spadaju u tu grupu. Pomenućemo samo par imena koja poseduju veliki potencijal:
Biro, Triumph, Lider, GYK, Brigada,Sick Touch,Marlon Brutal, T.H.C., Bauk Squad,BS,Prti Bee Gee,Ill G, Verbal, Bdat Dzutim.

PHH: Proglaseni ste da ste najvise doprineli razvoju Pancevacke Hip Hop scene. Da li se slazete sa tom odlikom slusalaca i koliko vam znaci ta podrska koju dobijate?

Na Mikrofonu: Drago nam je ako je zaista tako. Trudimo se da maksimalno profesionalno, savesno uredjujemo show, te da u najboljem svetlu predstavimo hip hop kulturu. Svrha svakog izdanja emisije je da na odredjeni način edukuje, inspiriše i zabavi slušaoce, tako da nam sva ta podrška, pored naše personalne satisfakcije, sigurno najviše znači, jer je to pokazatelj da smo postigli primarni cilj.



PHH: U vasoj emisiji se uglavnom pusta strani rep. Da li ste mislili o tome da pocne i pustanje domaceg repa?

Na Mikrofonu: Iskreno, trudimo se da ubacimo u playlistu i domestični zvuk, ali centralni problem je deficit kvalitetne domaće rap muzike. U Srbiji, prema našem skromnom mišljenju postoji svega par zaista ozbiljnih imena, kao i otprilike isto toliko neafirmisanih predstavnika, tako da je extremno uzak izbor ono što nas sprečava da u većoj meri vrtimo domaći hip hop. Osim toga, demo artisti se jedino i mogu čuti tokom gostovanja, jer je retko ko raspoložen da nam ostavi svoj promo materijal, zbog velike neizvesnosti u pogledu oficijelnog objavljivanja albuma. Ali, uprkos tome obećavamo da ćemo se više potruditi da poradimo na ovom pitanju.

PHH: Kako bi opisali ljudima koji nisu slusali sta sve mogu da cuju i koji je cilj emisije?

Na Mikrofonu: Mogu da čuju najkvalitetniji hiphop zvuk. Misija ove emisije je edukacija, ali pre svega zabava, prezentacija novih, isto tako i starijih, izdanja, artista, singlova, albuma, mixtape-ova, najave dogadjaja, jednostavno PREDSTAVLJANJE HIPHOP KULTURE !

PHH: I za kraj nam recite kako ljudi mogu da slusaju vasu emisiju?

Na Mikrofonu: 92,1 fm, to je talas kojim plovimo., a postoji i internet streaming. Link za slušanje je http://www.k-013.com/921fm . Od nedavno,postoji i naša stranica na facebook-u ''Na Mikrofonu'', preko koje možete pratiti sve aktuelnosti vezane za ovu emisiju.

Slusajte radio emisiju "Na Mikrofonu" u cetvrtak 08.04.2010 od 20h. Gostuju: Triumph i Fantasticna cetvorka (Skabo, DJ Iron, Zobla, Marlon Brutal)

0 коментара:

Постави коментар